Benefiet voor Freekje

Wie graag de geschiedenis van Freekje Van Schuylenbergh opzoekt, vindt al heel wat info door eenvoudigweg haar naam te googelen.
Onderstaand artikel geeft je al een idee waarom wij op 27 oktober allemaal willen deelnemen aan de Benefietavond in de Filatuur te Aalst.

Het ‘locked in’-syndroom is zo zeldzaam dat het voor velen nog steeds surreëel aanvoelt: gevangenzitten in je eigen lichaam. Het overkwam Freekje Van Schuylenbergh (38) in de nieuwjaarsnacht van 2015. Sindsdien leerde ze alles opnieuw, van slikken tot haar arm bewegen en nu ook zelfs langzaam aan stappen. “Alles is een overwinning.”

“Zwijg” en “Trut”, en met Carnaval zelfs enkele Oilsjterse opschriften sieren het letterbord van de rolstoel van Freekje Van Schuylenbergh (38), waarmee de Aalsterse met iedereen communiceert, samen met de spraak-app op haar telefoon. Het is duidelijk: zij is “geen gewone” en haar positieve en humoristische inborst hebben intussen menigeen geïnspireerd. Vrienden en vriendinnen sprongen dan ook meteen in de bres toen op die bewuste nieuwjaarsnacht van 2014 op 2015 het ondenkbare gebeurde.
Na enkele dagen hoofdpijn te hebben gehad, kreeg de jonge vrouw een bloeding in de hersenstam en haar lichaam reageerde daarop met het ‘locked in’-syndroom, waarbij ze letterlijk gevangen raakte in haar lichaam en wel alles kon zien, horen, ruiken en voelen, maar niet meer kon bewegen of iets zeggen. Na een intense revalidatie te Inkendaal en tal van oefeningen en trainingen,groeit ze strijdvaardig meer naar herwonnen zelfstandigheid.

“Alles is een overwinning”, zegt haar goede vriendin An De Meyer. “Leren drinken, slikken, was enorm moeilijk. Die stappen waren immens.”

Tijdens de revalidatie werd het hele huis van Freekje verbouwd, aangepast aan haar noden. Nu wordt er gespaard voor een wagen waar ze dankzij een lift vlot in en uit kan. Haar grote droom is zelfs ooit weer zelf te kunnen rijden. En dat kost geld….

Vrienden en ook meelevende ouders en collega’s zetten samen de schouders onder een benefietavond in het thema ‘Funky Friday’. Van 16.00 u. tot 22.00 u. kan iedereen terecht in De Filatuur aan de Tragel te Aalst voor een gezellige avond met muziek, hapjes en drankjes. Voor de kinderen is er een aparte dansvloer!

Een toegangs- of steunkaart kost 5 euro en is te verkrijgen op het secretariaat.


image_pdfExporteer naar PDFimage_printPrint
Scroll naar boven